2019 TYT Ne Zaman?


Üniversiteye giriş sınavının ilk aşaması olan TYT sınavına başvurular 2019 yılında 12 şubat ile 6 Mart arasında yapılacak.  Sınavın ilk aşaması 15 Haziran 2019 cumartesi günü uygulanacak. YKS Sınavının 2. aşaması olan AYT 16 Haziran 2019 tarihinde saat 10:15 de yapılacak. sınavın ardından yine aynı gün yabancı dil testi 15:45 saatinde uygulanacak.

 YKS sınavı sonuçları ise, 18 Temmuz 2019 tarihinde ÖSYM tarafından açıklanacaktır.  Milyonlarca üniversite hayali kuran genç böylece TYT ve AYT sınavlarında başarı göstermesi halinde üniversite giriş için tercihlerde bulunacak. Üniversiteye girişin en kritik noktaları arasında yer alan TYT ve AYT sınavları öğrenciler için büyük önem taşımaktadır. Bazı öğrenciler 1 bazıları ise 2 yıldır bu sınava hazırlanmaktadır. Dolayısıyla bu sınavın önemi her geçen dakika daha da artmaktadır.

Üniversiteye giriş sınavı toplamda 3 oturumdan oluşacaktır. İlk oturumda Temel Yeterlilik Testi yani TYT yapılacak. Bu sınav tüm adaylar için zorunlu bir sınavdır. Bu sınavdan yeterli puan alamayan adaylar diğer teste giremeyeceklerdir. Bu yüzden Temel Yeterlilik Testi önemlidir. Bir diğer oturum ise Alan Yeterlilik Testi yani AYT olarak bilinen sınavdır. Bu sınava girmek isteğe bağlıdır. Diğer son oturum ise Yabancı dil testidir. Bu sınava da girmek isteğe bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.

TYT sınavının genel olarak soru dağılımlarına baktığımızda; toplamda 135 dakika sürecek olan sınavda 120 soru adaylara sorulacaktır. Bu sınavda 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Fen bilimleri, 20 Sosyal bilimler olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşan bir sınav olacaktır. Bu sınavda sözelciler kendi alanlarıyla ilgili soruları, sayısalcılar da yine kendi alanları ile ilgili soruları yapması yeterli olduğu gibi, bir sözelcinin matematik sorusu çözmesi ek puan getirecek ve öne geçmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde bir sayısalcı da sözel sorularını yapması ona ek puan kazandıracaktır.

Adayların iyi bir üniversiteye girebilmesi ve iyi bir puan alabilmesi için testlerin her birinden çok iyi netler elde etmesi gerekmektedir. Adayın sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi puan türlerinden birinin oluşabilmesi için iki testten 80 soru cevaplaması gerekmektedir.

Comments